Adata

“Adata” ir mana pirmā grāmata un žanriski grūti definējamais darbs. Rakstīšana man atgādina gleznošanu. Un gleznā nav svarīgas fotogrāfijas kvalitātes. Tāpēc mana grāmata, tāpat kā brāļiem Kaudzītēm, ir “bildes iz dzīves”. Materiāls ņemts no realitātes un tomēr pārradīts, citāds. Pirmā daļa “Adata”, otrā “Krusta skola”, trešā - “Zīmogs”. (Andra Manfelde)

"Andra Manfelde ievilina lasītāju pasaulē, par kuru viņam, iespējams, bijusi vien vārga nojausma. Grāmata, lai cik skarba, tieša un atmaskojoša arī būtu, ir ar izteiktu šarmu – tai raksturīgs augstvērtīgs rakstnieces darbs formas un izteiksmes ziņā, apbrīnojams valodas plūdums. (..) Autore bez klīrēšanās pieķērusies dzīves atspoguļojumam, neļaujot ieslīgt atmiņu pozitivizācijā. Tajā pašā laikā viņai lieliski ir izdevies saglabāt līdzsvaru starp mākslas un dzīves realitāti. Un, manuprāt, tieši spējā nepārkāpt robežšķirtni slēpjas "Adatas" spēks – ar naturālistiskiem triepieniem, sievišķīgu emocionalitāti un personiskas pieredzes stāstiem." (Inese Vasiļjeva, NRA, 2005)

"Andras Manfeldes pirmais romāns "Adata" izlasāms vienā elpas vilcienā – skaudrā, neko nenoklusējošā, detalizētā un reizē nepārsātinātā, neslēpti autobiogrāfiskā dienasgrāmatas, protokola un reizē miniatūru glezniecības stilistikā tapusī grāmata neatstāj vienaldzīgu. (..) "Adata" ir viens no skarbākajiem, taču mākslinieciski pārliecinošākajiem atkarības, pārtapšanas, personīgā pārdzīvojuma un radošas interpretācijas savijumiem, ko nācies lasīt jaunākajā literatūrā. (..) Jūtīgums, smalki glezniecisks un reizē vīrišķīgi skarbs, savdabīgs un nolasāms individuālais stils grāmatu padara par spilgtu debiju. Tā ir kvalitatīva un vitāla proza, kuras autore nebaidās apliecināt savu pārliecību un garīgo spēku vājumā, izmisumā, bezcerībā un brīvībā, kurai nav iekšēja piepildījuma un jēgas."  (Iveta Ratinīka, "Kultūras Forums", 2005)

Izdevējs

AGB

Izdevuma veids

Grāmata

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9984777006

Darba autors

Mākslinieks

Izdošanas gads/vieta

2005, Rīga