Gunārs Janaitis

4 bildes
Lomas: fotogrāfs

12.12.1934 – 11.03.2022

Gunārs Janaitis (1934–2022) – fotogrāfs un grāmatu autors. Pazīstams Latvijas kultūras darbinieku portretists, uzņemot tādu ievērojamu mākslinieku, kā Teodora Zaļkalna, Jāņa Pauļuka, Kārļa Miesnieka un Džemmas Skulmes, portretus. Ilustrējis vairāk nekā 150 un mākslinieciski noformējis ap 50 grāmatas, kopā ar Pēteri Zeili sastādījis Latvijas fotogrāfijas vēsturei veltītajai grāmatai "Latvijas fotomāksla. Vēsture un mūsdienas" (1985). Izdota fotogrāfiju grāmata "Personības un laikmets" (2018) ar dažādu kultūras personību portretiem, kas tapuši laika posmā no 60. gadiem līdz mūsdienām.

Dzimšanas laiks/vieta

12.12.1934
Liepāja

Miršanas laiks/vieta

11.03.2022

Profesionālā darbība

Ar fotografēšanu sāka nodarboties 14 gadu vecumā.

No 1959: piedalījās izstādēs, bija fotokluba "Rīga" biedrs (1961–1984), 1973: pirmā personālizstāde. 

Ilgstoši strādāja laikrakstā "Literatūra un Māksla", nodibināja Latvijas profesionālo fotogrāfu asociāciju.

Organizējis un piedalījies dažādās fotoakcijās, sākot ar 1987. gadā notikušo “Viena diena Latvijā” (1987) līdz “Auces diena” 2013. gadā. Viņš ilustrējis vairāk nekā 150 grāmatu, bet ļoti daudzām bijis idejas autors, fotogrāfs un sastādītājs. Savai bērnības pusei veltīja apjomīgo grāmatu “Auce Tevi vārdā sauc” (2013).

2018: apgādā "Neputns" iznāca fotogrāfiju grāmata "Personības un laikmets" ar dažādu kultūras personību portretiem, kas tapuši laika posmā no 60. gadiem līdz mūsdienām. Attēlus papildināja Janaiša rakstītas atmiņas, pārdomas par portretētajiem – Kurtu Fridrihsonu, Birutu Baumani, Lūciju Garūtu, Vizmu Belševicu, Jāni Stradiņu, Imantu Ziedoni u.c.

Par savu saņēmis atzinību: “Preses naglu” (1993) par sasniegumiem fotogrāfijā, AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvu (2008, 2010, 2014) un Barikāžu aizstāvja dalībnieka nozīmi, jo ir dokumentējis ne tikai visus atmodas gadus, bet arī barikāžu laiku.


Vairāk uzzināt, klausoties Arņa Balčus interviju ar Gunāru Jaunaiti 2011. gadā: Intervija ar Gunāru Janaiti – FK (fotokvartals.lv)

Citātu galerija

PAR GUNĀRU JANAITI

"Janaitim bija iespēja fotografēt daudzus ievērojamus cilvēkus, būt klāt nozīmīgos notikumos. Kopš neatkarības atjaunošanas viņš bijis saistīts arī ar Latvijas teātriem un Nacionālo operu. Fotogrāfs radījis apjomīgu kolekciju ar Latvijas izcilību portretiem, viņa uzmanības fokuss vienmēr bijis portrets, pats cilvēks, personība, mēģinājums notvert esenci, spēku caur žestu un noskaņu viņu raksturojošā vidē".

Kušķe, Baiba. Mūžībā aizgājis izcilais fotogrāfs Gunārs Janaitis / Raksts (lsm.lv)

"Fotogrāfs Gunārs Janaitis – tas jau ir vēsturiski nostiprinājies jēdziens. Gluži kā sava īsteni trauksmainā laikmeta notikumu un personību dokumentētāja Viļa Rīdzenieka vārds. Jau vismaz pusgadsimtu arī Gunāra Janaiša sniegums pastāv kaut kur mūsu apziņas telpā, domājot par Latvijas kultūras dzīvei nozīmīgiem tēliem, personību atveidiem, saglabātām, laika ritējuma nepielūdzamībai atņemtām sejām." (Laima Slava) 

"Gunāra Janaiša mūžs ir bijis bezgalīgs darba lauks, un tas tik cieši savijies ar Latvijas notikumiem un cilvēkiem, ka viņu nekad nevarēs nošķirt no mūsu vēstures. Būdams mūsu notikumu dokumentētājs, viņš reizē ir bijis virzītājs un attieksmes paudējs. Un ārkārtīgi darbīgs cilvēks."

Žīgure, Anna. No fotogrāfa Gunāra Janaiša atvadoties. Annas Žīgures atvadu vārdi | LA.LV

Saiknes

Silvija Voite - Sieva

Nodarbes

Dienests

1953–1957
Padomju Armija
Tālie Austrumi
Obligātais dienests.

Darbavieta

1967–1993
Laikraksts "Literatūra un Māksla" (1945–1994)
Krišjāņa Barona iela 12, Rīga
Fotomākslinieks un ilustrāciju nodaļas vadītājs. Laikrakstā  publicēti ap 8000 fotoattēlu, kas atspoguļoja Latvijas mākslas un kultūras dzīvi.

Apbalvojumi