Agnis Balodis

1 bilde

19.09.1932 – 24.01.1994

Agnis Balodis (1932–1994) – vēsturnieks, publicists, zobārsts.

Dzimšanas laiks/vieta

19.09.1932
Rīga

Miršanas laiks/vieta

24.01.1994
Stokholma

Personiska informācija

Vecāki – Jānis Emīls Balodis un Austra Balode.
1944: ar vecākiem devies bēgļu gaitās uz Vāciju, kopš 1952: dzīvoja Zviedrijā.

Profesionālā darbība

1954: pirmās publikācijas par vēstures un politiskiem jautājumiem latviešu trimdas periodikā.

Ieguvis mediķa profesiju, vadījis odontoloģijas poliklīniku, vienlaikus studēdams vēsturi un politiskās zinības.
Sarakstījis brošūras Latvijas iekļaušana Padomju Savienībā (1973; ar pseidonīmu Jānis Jūrmalnieks), Baltijas republikas Lielā Tēvijas kara priekšvakarā (1980).
Zviedru valodā sarakstīta grāmata "Latvijas un latviešu tautas vēsture" (1990), kas 1991. gadā izdotā latviešu tulkojumā.
Korporācijas Patria biedrs un LNNK dalībnieks kopš 1988. gada.

Citātu galerija



Par Agņa Baloža personību
"Apbalvots ar asu prātu un analītiķa spējām, viņš kļuva par vienu no trimdas redzamākajiem politiskajiem publicistiem. Agnis Balodis bija materiāli nodrošināts un neatkarīgs cilvēks, jo savu iztiku nopelnīja kā labi atalgots zobārstniecības klīnikas vadītājs. Visu pārējo laiku viņš veltīja Latvijas okupantu apkarošanai un nopietnām vēstures studijām. Viņš nebaidījās skatīties acīs īstenībai un saukt lietas to īstajā vārdā. Cilvēkiem, kas labprāt nodevās vēlmju domāšanai. Agnis Balodis bija neērts patiesības teicējs. Apzinādamies savu politiskā trimdinieka uzdevumu, viņš neatlaidīgi strādāja latviešu lietas labā, brīžiem mierīgi paciezdams vientiesīgu skribentu uzbrukumus. Viņš saprata, ka padkrieviskā koloniālā impērija ir anahronisms mūsdienu pasaulē, un tāpēc lemta neizbēgamai sagrāvei. Agnis Balodis necentās nevienam izdabāt, bet vienmēr bija atklāts domu izmaiņai un nesavtīgai sadarbībai ar līdzīga darba darītājiem. Šīs ļoti vērtīgās rakstura īpašības diemžēl šodien trūkst daudziem sabiedriskiem darbiniekiem atjaunotajā Latvijā, kur politisko mērķu īstenošanu bieži vien kavē sīkas personiskas ambīcijas. Nobeidzis vēstures studijas Stokholmas universitātē, viņš sarakstīja ļoti nepieciešamo darbu zviedru sabiedrības informēšanai – "Lettlands och det lettiska folkets historia". kas iznāca Stokholmā. 1990. gadā. Jau septiņdesmitajos gados viņš bija publicējis savu pētījumu par Baltijas valstu okupāciju un aneksiju, no kura informāciju smēlās arī nacionālās pretestības darbinieki Latvijā. 1978. gadā šī darba papildināts izdevums, iznāca arī zviedru valodā un guva atzinīgu novērtējumu."
Ģērmanis, Uldis. Agnis Ilmārs Balodis. Laiks, Nr.11 (05.02.1994)

Dzimtais vārds

Agnis Ilmārs Balodis

Pseidonīms

Jānis Jūrmalnieks.

Izglītība

Augustdorfas Latviešu ģimnāzija
Augustdorfa

Gēteborga
Studējis Chalmers tehniskajā augstskolā.

–1966
Lundas Universitāte
Lunda
Ieguvis grādu zobārstniecībā.

1979
Stokholmas Universitāte
Stokholma
Ieguvis filozofijas kandidāta grādu vēsturē, kā arī Austrumeiropas valstszinībās (Upsalas universitātē un baltu valodās (latviešu valodas sekcijā).

Dalība organizācijās

Korporācija "Patria".

Eiropa
Eiropas Latviešu jaunatnes apvienība (ELJA).

Emigrē

1944
Vācija
Devās bēgļu gaitās.

1952
Zviedrija