Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā

Publicitātes informācija
Zandas Gūtmanes monogrāfija "Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā" veltīta Baltijas valstu prozas un totalitārisma vēstures krustpunktiem, kā arī šo režīmu atstātās pieredzes un traumu literārajām reprezentācijām. Pētījumā fokusēta uzmanība uz līdz šim latviskajā kultūrvidē neizvērstu tematu – holokausta un deportāciju atstāto traumu literāro reprezentāciju paralēlu aplūkojumu.

Monogrāfija turpina LU LFMI sēriju "Salīdzināmā literatūra (Baltijas literatūra)", īpaši sasaistoties ar tās pirmo izdevumu – "Latvieši, igauņi un lietuvieši: literārie un kultūras kontakti" (2008) un Benedikta Kalnača monogrāfiju "Baltijas postkoloniālā drāma. Modernitāte, koloniālisms un postkoloniālisms latviešu, igauņu un lietuviešu dramaturģijā" (2011).

Zandas Gūtmanes pētījums ir novatorisks turpinājums iepriekš aizsāktajam Baltijas literatūras pētniecības ceļam. Līdz šim ir bijuši atsevišķi pētījumi par staļinisma represiju pēdām literatūrā un atsevišķi pētījumi par nacisma atstātajām traumām, taču abu režīmu pieredzes reprezentāciju sastatījums, turklāt – Baltijas vēstures un literatūras kontekstā – līdz šim nav veikts vai arī parādījies tikai epizodiski. Šāda kompleksa pieeja palīdz apzināt, kā vieni un tie paši vēsturiskie notikumi atbalsojas dokumentālos un fikcionālos tekstos, kā šādu reprezentāciju parādīšanos vai neparādīšanos ietekmē valdošā ideoloģija, kādu ietekmi literāras reprezentācijas atstāj uz vēsturiskās atmiņas un kultūras traumas veidošanos.

Publisher

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9789984983419

Artist

Publishing year/ place

10.2019, Rīga