Putniņu Krists

1863 – 13.02.1910

Putniņu Krists (īstajā vārdā Krists Fogelis, 1863–1910) – grāmatu izdevējs, literāts. Darbojies kā avīžu korespondents un rakstnieks ar pseidonīmiem Putniņu Krists un Piltenieks. Apgādājis savu brošūru "Par dzeršanu jeb alkoholisku dzērienu baudīšanu" (1897). Pirmais zināmais ventspilnieks, kurš Ventspilī izdevis savu pirmo un vienīgo dzejoļu krājumu – "Pirmie vizbulīši" (1903).

Birth time/place

1863
Piltene
Dzimis Piltenes Mežcērpu mājās.Dažādos avotos atšķiras dzimšanas gads. Herberts Dorbe min 1850. gadu.

Place/time of death

13.02.1910
Piltene

Professional activity

Apmēram 8 gadus bijis pagasta rakstvedis Sūrās un Užavā.
Vēlāk pārcēlies uz dzīvi Ventspilī, kur strādājis par grāmatvedi Daudera firmas alus darītavā.

Quotes

"Atceros Putniņu Kristu no rīta aizejam un vakaros mājā nākam no savas darbavietas – lēnu, acenēs, ļoti tuvredzīgu, tādēļ kustībās un gaitā visai uzmanīgu. Mūsu dzīvoklis tolaik atradās īres mājā iepretī Putniņu Krista namiņam, tādēļ bieži varētu viņu novērot. No viņa meitenēm dabūju zināt, ka tēvs sacerējis grāmatas, un drīz vien man nāca rokā Putniņu Krista dzejoļu grāmata [..].
Kā cilvēks Putniņu Krists bija kluss, atturīgs, nopietns; pārāk nopietni viņš sarunājās, un pēc tikšanās ar viņu palika iespaids, ka viņš laikam nekad nemēdz smieties vai sarunās izteikt kādu joku. Un man gribētos liecināt, ka Putniņu Krista personība, cilvēka un dzejnieka veidols, mani ietekmēja dziļi un nopietni, jo no tā laika manī saglabājusies liela pietāte pret cilvēkiem, kam kāds sakars ar literatūru, bet it īpaši pret dzejniekiem. Putniņu Krists – pirmais Ventspils latviešu dzejnieks, kam Ventspilī iznācis arī dzejoļu krājums."
Herberts Dorbe. Arī viņa ietekme. Rakstītas dienas: lappuses no literāras dienasgrāmatas. Rīga: Liesma, 1980, 67.–68. lpp.

"Piecdesmit trīs gadi nav pats piemērotākais vecums, lai publicētu sentimentālu dzejoļu krājumu, arī naivais krājuma virsraksts, šķiet, aizkavējies par vairākiem gadu desmitiem. Bez tam, alus darītavas grāmatveža statuss diez kā neiet kopā ar rakstveida aģitāciju pret alkoholisma nesto posmu, un varbūt te iezīmējas traģiskas personības likteņstāsts, par kuru pagaidām tik vien zinām kā divās lappusēs rakstīto."
Biruta Kalnača recenzijā par Herberta Dorbes "Rakstītas dienas": Tos mīlestības darbus darot. Karogs, Nr. 9., 01.09.1981., 168. lpp.

Pseudonym

Piltenieks, Putniņu Krists

Additional names

Krists Fogelis

Working place

Ventspils
Ventspilī ilgus gadus strādājis par grāmatvedi Daudera firmas alus darītavā.

Buried

Brendzinieku kapi