Ontons Rubins

1 picture

Place/time of death


Birth time/place

09.01.1885

Personal information

RUBINS Ontons (arī Rubyns; 1885.9.I Kalupes pag. Pūdānu c. - ?) - publicists, rakstnieks.
R. izglītojies pašmācības ceļā. Pēc tautsk. beigšanas privātā ceļā nokārtojis ģimn. abitūriju (1908-10), pēc tam apmeklējis mērnieku kursus. No 1912 strād. par dzelzceļa pārvaldes darbinieku Viļņā, no 1915 - Maskavā. Aktīvi piedalījies Latgales bēgļu komitejas Maskavas nod. organizēšanā un darbā. 1920 atgriezies Ljā, tika ievēlēts Satversmes sapulcē. Bijis miertiesnesis Latgales apgabaltiesā, strād. par ierēdni nodokļu departamentā. Vēl 40. gados aktīvi darbojies sab. dzīvē, piem., drukas aizlieguma atcelšanas 40 gadu atceres organizēšanā 1944. Par tālāko R. likteni pagaidām ziņu trūkst.
Pirmā publikācija - stāsts "Tymsā naktī" laikr. "Gaisma" 1906.8.I. Tas ir viens no pirmajiem oriģinālstāstiem latgaliešu literatūrā. Te spilgti realistiskās un konkrētās ainās tēlots nabadzīga zemnieka posts. Tulk. no kr. un poļu valodas stāstus, teikas, leģendas. Ļoti populārs un daudz izrādīts bija R. lokalizējums - J.K.Lisenko-Koniča viencēliens "Pi advokata", ko pirmā uzveda Pēterpils latv. muzikāliskā biedrība. Darbs netika nodrukāts, rokraksts nav saglabājies. Laikr. "Gaisma", "Dryva" un "Jaunas Zinias" ievietoti daudzi R. publicist. raksti latgaliešu nac. atmodas garā, kā arī vairāki raksti par lauksaimn. jautājumiem. Rūpējies par skolu izveidošanu Latgalē, sast. latgaliešu rakstu val. lasāmo grām. "Zalta vorpa" (1909) un lūgšanu grām. "Teic muna dvēsele Kungu" (1910). - Ps.: Bite.
L. Broks J. Antons Rubins // Broks J. Latgales kultūras darba entuziasti. R., 1995; Latkovskis D. Nacionālā atmoda Latgalē. Rēzekne, 2002. 2.d.
I. Salceviča

Occupations

Pseudonym

Bite

Education

citi izglītības veidi izglītojies pašmācības ceļā

1908–1910
mācījiesnokārtojisģimnāzijas abitūriju

1910
beidzis kursusapmeklē mērnieku kursus