Helēna Hofmane

2 pictures

17.06.1931 – 22.10.2011

Birth time/place

17.06.1931
Vorkaļi [uo]
Dzimusi Pildas pagasta Vorkaļu mājās.

Place/time of death

22.10.2011
Kalifornija

Personal information

Māte Elza Nukša – skolotāja un mazpulku vadītāja, tēvs Aleksandrs Nukša – gleznotājs, pateicoties savai sievai Elzai, kas, būdama skolotāja, spēja balstīt vīra studijas, studējis Pēterpilī un Latvijas Mākslas akadēmijā.
Mācījusies Pildas skolā.
1944. gada 22. septembrī: ģimene ar vilcienu izbrauca uz Vāciju, kur bēgļi tika sadalīti pa dažādām Vācijas pilsētām. Nukšu ģimene nonāca Silēzijā. Abus vecākus norīko fabrikas darbos, bet Helēnu ievieto vācu pamatskolā, kur viņa apgūst vācu valodu. Kad Silēzijai tuvojās fronte, viņi devās tālāk uz rietumiem, sākumā uz Sudetiju, tad uz Tīringu.
1945–1950: Nukšu ģimene tika mētāta pa daudzām Dienvidvācijas bēgļu nometnēm. Apmeklējusi ģimnāziju Eihštetē un Veidenē.
1950: izceļo uz Losandželosu, ASV.
Studē Losandželosas Pilsētas koledžas sekretāru skolā.
Strādā Cedars of Lebanon slimnīcas hematoloģijas nodaļā.
Precējusies ar baltu filologu Rūdi Hofmani.

Professional activity

Intervijas žurnālā Tilts 1960. gados ar Losandželosas apkārtnē dzīvojošiem kultūras cilvēkiem – rakstniekiem Anšlavu Eglīti un Ivaru Lindbergu, aktieriem Ilzi Tauriņu, Ansi Tipānu, dejotājām Seintdenis (Ruth St. Denis) un Viju Vētru, kinorežisoru Vili Lapenieku u.c.

Quotes

"Kad mākslas fotogrāfe un žurnāliste Helēna Hofmane pavisam negaidīti devās uz Aizsauli pagājušā gada 22. oktobrī, viņa atstāja aiz sevis oriģinālu mākslas fotogrāfiju izlasi, vēstules dvēseles draugiem un domu biedriem, bet laikrakstos un presē – trimdas kultūras norišu aprakstus (dziesmusvētku, teātru, radošo dvēseļu nekrologus u.c.). Tajos sprēgāja latviskās dzīves ziņas iekurs, pilns ar izteiksmīgām folkloras dzirkstelēm, buramvārdiem un izteicieniem. Helēna necieta sentimentu un salkanību, tāpat arī viņa nebaidījās uzsvērt aplamības latviešu valodā un strostēt paviršos mistrojumus novadu tautas tērpos."

Maija Meirāne. Dzīve vairākās dimensijās. Jaunā Gaita, nr. 269, 2012.

Affinities

Occupations

Pseudonym

Varkaļu Geļone

Additional names

Helēna Ņukša–Hofmane

Residence

Emigrated

1944
Vācija

1950
Losandželosa