Egīls Bārs

4 pictures
Roles: poet

02.06.1940 – 27.06.1997

Egīls Bārs (īstajā vārdā Jānis Tievgalis, 1940–1997) – dzejnieks, mežstrādnieks. 15 gadus pavadījis cietumos, kur sācis rakstīt dzeju. Deviņdesmitajos gados Cēsīs notika viens vienīgs Bāra autorvakars. Vienīgā intervija ar dzejnieku izlasāma žurnālā "Karogs" 1991. gada jūlija laidienā; dzeja publicēta arī laikrakstā "Literatūra un Māksla". 2001. gadā izdots dzejoļu un aforismu krājums "Nulles vienkāršošana".

Birth time/place

02.06.1940
Rīga

Place/time of death

27.06.1997
Noslīcis.

Personal information

Īstajā vārdā Jānis Tievgalis.
1949. gadā, bailēs no izsūtīšanas, Jāņa Tievgaļa māte kopā ar viņu un abām viņa māsām – pametusi Rīgu. Dzīvojuši netālu no Daugavpils, Vārkavas pagastā.

Jaunībā aizrāvies ar šaha spēli, 50. gadu nogalē bijis Preiļu rajona čempions šahā.

Professional activity

Literārā darbībaDēvēts par Cēsu 20. gadsimta Veidenbaumu. Dzeju sācis rakstīt cietumā.
Egīla Bāra dzīves laikā dzeja publicēta mēnešrakstā "Karogs" un laikrakstā "Literatūra un Māksla".
1991. gadā Cēsīs notika vienīgais Egīla Bāra autorvakars. Vienīgā intervija ar dzejnieku izlasāma žurnālā "Karogs" 1991. gada jūlija laidienā.

Jau pēc Egīla Bāra nāves iznākušajā grāmatā "Nulles vienkāršošana" (2001, sastādītājs Valdis Atāls) iekļauti laikā no 1972. līdz 1995. gadam sacerēti filosofiski, liriski un humoristiski dzejoļi, aforismi un atziņas, arī ironiska E. Bāra dzejas pašanalīze un Valda Atāla zīmējumi.
Grāmatai pievienotajā audiokasetē skan Valda Atāla dziesmas ar Egīla Bāra vārdiem un 1991. gadā Cēsīs notikušā autorvakara fonogramma.

Quotes

"Dzejolim ir jābūt tik riebīgam un tik dullam, ka to gribas apkampt. Dzeja – tā ir liela melošana. Dzejniekam ir jābūt tik lielam melim, lai ar meliem pateiktu vairāk nekā ar patiesību. Tā jāmelo, tik stipri, lai pārmelotu patiesību."

"Dzejolis vairs nepieder tev, kad esi to parādījis. Noslēpums ir tikai tad, ja tu viens zini, kas ir noticis. Tas ir kā maģisks spēks, kas palīdz pastāvēt, uzturēt sevi. Tā ir kā slimība un milzīgs kaifs. Smaga ir pat uzticēšanās papīram. Vēl manī vārdu nav, ir tikai iekšēja nojauta, skaņas. Es zinu, tūlīt brīnums plēnēs manu acu priekšā un nebūs vairs tā iekšējā kaifa. Līdz pēdējam brīdim es cenšos paturēt to sevī, staigāju apkārt galdam, smēķēju. Tikai tad, kad jūtu – tūlīt tas pārdegs, sēžos un rakstu. Protams, kad ir gatavs, tad kaifoju vēlreiz. Uzrakstītais sāk runāt ar mani. Un es to mīlu, greizsirdīgi mīlu, tādēļ baidos rādīt. Tā ir mana pasaule, un ko gan cits tur sapratīs. Mana otrā sieva arī nav latviete, un tas tikai tādēļ, ka negribēju būt kopā ar cilvēku, kas varētu iedziļināties manī, lasīt to, ko neesmu ļāvis."
Egils Bārs. Dulls, prātīgs un viens. Karogs, Nr. 7.–8., 125.–130. lpp.

"dzejnieks, kurš ir iekļāvis sevī visu 20. gadsimtu."
Māris Čaklais

Affinities

Valdis Atāls - Friend

Occupations

Additional names

Jānis Tievgalis

Education

Vārkavas pamatskola
Vārkava
Mācījies Vārkavas pamatskolā.

Detention

1961–1984
Kopumā 15 gadus pavadījis cietumos. 21 gada vecumā uz trīs gadiem saņemts par mašīnas aizdzīšanu grupā, vēlāk aizrāvies ar Latvijas neatkarības idejām, kā dēļ notiesāts par "pretvalstisku darbību".Cietumā sācis rakstīt dzeju.

Residence

1984
Kalna Celpi
Pēc pēdējās iznākšanas no cietuma 1984. gadā dzīvojis Cēsīs, Baznīcas ielā, vēlāk "Kalna Celpos" Raiskuma pagastā.

Buried

Rēzekne
Apglabāts Rēzeknes kapos.