Anita Emse

1 picture
Roles: librarian, poet

Anita Emse (1942) – dzejniece, lībiskā
dialekta Svētciema
izloksnes uzturētāja, lībiešu kultūrvēstures un valodas mantojuma glabātāja, Svētciema Lielnoru lībiešu dzimtas pēctece. Strādājusi Rīgas Medicīnas institūta bibliotēkā, Lāņu skolā, Salacgrīvas bērnu bibliotēkā. Sarakstījusi grāmatas bērniem "Dzejoļi" ("Jumava", Rīga, 2010), "Šņukurcūka" ("Jumava", Rīga, 2012) un dzeju krājumu "Saknes" ("Madris", Rīga, 2014). 2014. gadā iznākušais dzejas krājums "Saknes" ir vienīgais dzejas krājums, kurā ietverti dzejoļi, kas rakstīti mūsdienās teju izzudušajā Svētciema lībiskajā dialektā ar aprautajām vārdu galotnēm.

Birth time/place

1942

Personal information

Svētciema Lielnoru lībiešu dzimtas pēctece. Brālis – bijušais Latvijas Ministru prezidents, biologs un politiķis Indulis Emsis.

Quotes

"Šo dzeju lasīt ir kā elpot tīru priežu meža gaisu agrā saulainā rītā, vai arī kā sajust Vidzemes pļavu lauku ziedu maigo atsmaržu. No dzejām uz lasītāju nāk dziedinošais sirsnības vārdu spēks."
Janīna Kursīte

"Mani izaudzināja klusais nostūris Vitrupes jūrmalā, kur mazā urga Unģenīte tikko samanāma plūst uz jūru. Ar interesi klausījos ciema vīru sarunās par zvejošanu, zemes darbiem, politiku un piedzīvojumiem krievu-japāņu kara laikā, kur Mandžūrijā bija karojis mana vectēva brālis Kārļonkulis. Atceros, cik kuplā Svētciema izloksnē runāja mūsu kaimiņiene Tomsonmāte. Mana vecmāmiņa, ko saucām par Cammiņu, mācīja mūs runāt pareizi, pateicoties viņai, mēs zinājām Plūdoņa, Raiņa un Bārdas dzejoļus, ko bērnībā viņa pati bija apguvusi no "Jaunības Tekām" un citām grāmatām. Abas kopā daudz dziedājām gan baznīcas, gan tautas dziesmas. Piecu gadu vecumā Cammiņa man iemācīja lasīt, un tad logs uz plašo pasauli bija vaļā. Grāmatas ienāca manā dzīvē un palika tur uz mūžu."
Anita Emse

Occupations

Residence

Svētciems

Education

Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitāte (1958–1990)
Raiņa bulvāris 19, Rīga
Studējusi LVU Vēstures un filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā.

Working place

Lāņu skola
Lāņu muiža
Strādājusi Lāņu skolā.

Rīgas Medicīnas institūta bibliotēka
Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 12, Rīga

1974
Salacgrīvas bērnu bibliotēka
Salacgrīva
Salacgrīvas bērnu bibliotēkas vadītāja