Aivars Madris

1 picture

Aivars Madris (1987) – dzejnieks, literatūrkritiķis. Paralēli dzejai raksta par literatūru un kino, tulko un atdzejo. Aivara Madra atdzejojumā publicēti Šāronas Oldsas, Frenka O’Haras, Augusta Kleincālera u.c. amerikāņu autoru dzejoļi. Dzejas publikācijas žurnālā "Latvju Teksti", interneta žurnālos "Punctum" un "Satori", kā arī "Satori" izdotajos grāmatžurnālos. 2019. gadā apgādā "Neputns" iznāca Aivara Madra debijas krājums "Zonas", kas tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai debijas kategorijā.

Birth time/place

1987
Liepāja

Personal information

Dzimis Liepājā, pēc studijām Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē dzīvo un strādā Rīgā. No 2018. gada darbojas LR Zemessardzē. Grupas "Maukas" dalībnieks.

Professional activity

Dzeja

2019: dzejoļu krājums "Zonas" (Neputns)

Publicējis Šāronas Oldsas, Frenka O’Haras, Augusta Kleincālera u.c. amerikāņu autoru dzejas atdzejojumus periodikā. Regulāri publicē recenzijas par kino un literatūru.

Quotes

Par debijas krājumu "Zonas" (Neputns, 2019)

""Zonas", kā jau saka priekšā nosaukums, aptver dažādas dzīves sfēras jeb zonas – šeit ir gan personiskā pieredze ar bērnības un jaunības ainām, gan intelektuālās pasaules paplašināšana, reflektējot par dažādām kultūrparādībām un Latvijas vēsturi, gan, kā jau pieklājas, arī mīlestības pārdzīvojumi, kas vijas cauri dzejā izstāstītam personiskam attiecību stāstam. Vienlaikus "Zonas" ir arī centieni apgūt plašu dzejas rakstīšanas pieredzi, nebaidoties ne no klasiskiem risinājumiem, ne eksperimentiem un īpašu godu izrādot laikabiedru un citu latviešu un ārzemju dzejnieku radītajiem darbiem, kuru nospiedumi šeit bagātīgi izkaisīti."

Aivars Madris

"Aivara Madra krājums piedāvā plašu tēmu un formu amplitūdu: no nostalģiskām bērnības atmiņām par Liepāju un Latvijas vēstures motīviem līdz intīmai mīlestības dzejai un audiovizuālu darbu tulkojumiem dzejas valodā. Autora straujie pārlēcieni no dokumentalitātes uz izdomu un no prozaiskuma uz poēziju padara viņa krājumu par aizraujošu lasāmvielu, kas prasa aktīvu līdzdarbību arī no lasītāja."

Dzejnieks, krājuma redaktors Kārlis Vērdiņš

"Kamēr vien domājam par maskulīno kā stabilo un nemainīgo, tikmēr arī tas nesīs varas pozīcijā esošā izpausmes, bet, tiklīdz tajā iestarpināsim kaut ko tradicionāli maskulīnajam nepiederošu, maskulinitāte atklāsies mazāk draudīga un samierināma ar dažādo. Tā kā Madra liriskā varoņa iniciācija ritējusi laikā, kad opozīcija maskulīnajam ir guvusi arvien plašāku pārstāvniecību un izpausmes formas, Zonas ir liecība vīrišķības pārdefinēšanas mēģinājumiem, kuri, cerams, nākotnē turpināsies, noritot cīņai par dzimumu vienlīdzību."

Ķirķis, Raimonds. Turpinot pārdefinēt vīrišķību. Punctum, 27.03.2019.

Affinities

Occupations

Residence

Rīga

Education

2003–2006
Liepājas 15. vidusskola
Oskara Kalpaka iela 96, Liepāja
Vidējā izglītība

2006–2009
University of Latvia
Visvalža iela 4a, Rīga
Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāte. Humanitāro zinātņu bakalaura grāds filoloģijā

2009–2013
University of Latvia
Visvalža iela 4a, Rīga
Humanitāro zinātņu fakultāte. Humanitāro zinātņu maģistra grāds baltu filoloģijā, 2 kursi (nepabeigts)

2014
Lekciju kursi "Kino un audiovizuālā māksla" nodibinājumā "Kinoskola"

2016–2017
Riga International School of Economics and Business Administration
Meža iela 3, Rīga
RISEBA, Profesionālais bakalaura grāds audiovizuālajā mediju mākslā

Working place

2005–2006
Liepāja
Brīvprātīgais darbs Liepājas pilsētas laikraksta "Liepājniekiem" jauniešu pielikumā "www.jauns.lv"

2007–2009
Ārštata tulkotājs-redaktors

01.06.2007–01.11.2007
Pārdevējs-konsultants veikalā "Jānis Roze"

2009–2014
Tulkotājs-redaktors SIA "Transloc"

2014–2018
Literature and Music Museum
Pils laukums 2, Rīga
Projektu kurators Rakstniecības un mūzikas muzejā

2018
Ārštata tulkotājs-redaktors "Sabiedrība Tilde" un "Transloc"

01.04.2018–01.07.2018
Punctum
Redaktors

Awards

Annual Latvian Literary Award
Spilgtākā debija
Nominee
2020