Kosmoss ir virs bēniņiem

Publicitātes informācija

Krājums "Kosmoss ir virs bēniņiem" ir Lindas Gabarajevas debija bērnu literatūrā. Dzejoļu krājums sakņojas kontrastiem un detaļām bagātā, neizskaistinātā, bet brīnumainu notikumu un negaidītu pārvērtību pilnā bērnības pieredzē. Tai pievienojušās izjūtas par bērnību, kas vēlreiz ienākusi autores mājās, jau pa citām durtiņām – dzejoļos klātesoši ir arī vecāki, viņu bailes un nogurums, un liels, nopietns apbrīns, pieredzot savu bērna bērnību. 

Lindas dzejoļiem piemīt nesamīlināts īstums, intonāciju svaigums. Jūtams respekts pret bērnības absolūto eksistenciālo nopietnību, kuru nav iespējams aizvietot vai izdekorēt ar deminutīviem vai labi domātām pamācībām. Gabarajeva to nedara, viņas dzejoļos tēli un metaforas izaug no dzīves patiesības. Pasauli šajos dzejoļos var sataustīt, saost, saklausīt, sajust kā mazliet bīstamu piedzīvojumu, kurā var doties, stingri satverot vecāku roku. 

Dzejas ilustrācija ir viena no sarežģītakajām ilustrācijas "disciplīnām" – tā paģēr nepārspēt dzejoļa tēlainību, bet spēt paplašināt iztēles lidojumu, tapt par skrejceļu iztēlei. Kristīnes Martinovas radītie tēli Lindas Gabarajevas dzejoļu krājumam ir dzejiski ekspresīvi – to proporcijas un aprises mainās un pārvēršas, attēlojot varoņu iekšējo sajūtu un pārdzīvojumu. Krāsainie un bagātīgie zīmējumi ataino raibo bērnības pasaules fonu, kurā ieskanas gan priecīga, gan arī saskumuša bērna jūtas.

Linda Gabarajeva (1992) ienākusi literatūrā ar ļoti interesantu un daudzveidīgu dzīves un studiju bagāžu. Viņai aiz muguras ir studiju gadi antropoloģijā (Mercer University, ASV) un teoloģijā (LU Teoloģijas fakultātē), iegūtais bakalaura grāds Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, LRS Literārās akadēmijas dzejas meistardarbnīca, bet šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā. 

Izdevējs

Liels un mazs

Izdevuma veids

Literārs krājums

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9789934574993

Darba autors

Izdošanas gads/vieta

02.2024, Rīga