Volkslieder

Šis izdevums ir J.G.Herdera sastādīta pasaules tautasdziesmu antoloģija. Apzīmējumu "tautasdziesma" Herders lietoja kopš 1771. gada, tā nozīme sākotnēji atšķīrās no mūsdienu jēdziena izpratnes. Par tautasdziesmām Herders uzskatīja tautā plaši pazīstamas dziesmas, šī iemesla dēļ krājumā ievietoti arī Šekspīra darbu fragmenti, Simona Daha sacerējums "Tāravas Anniņa" un tamlīdzīgi.
Vākuma pirmais manuskripts ar nosaukumu Alte Volkslieder bija gatavs 1775. gadā, tomēr netika izdots. 1778. un 1779. gadā krājums nāca klajā divās daļās ar īsāku nosaukumu "Tautasdziesmas" (Volkslieder).
Jau pēc Herdera nāves šis izdevums tikai publicēts jaunā redakcijā ar nosaukumu Stimmen der Völker in Liedern ("Tautu balsis dziesmās", 1807). Vecākais izdevums ir kārtots tematiski, turpretī jaunākais - ģeogrāfiski, pēc tautām un zemēm un, iespējams, precīzāk atbilst Herdera iecerei, tajā ir arī vieglāk orientēties. Iespējams tas nosaka 1807. gada izdevuma lietojuma un izdošanas pārsvaru pār 1778/79 gada izdevumu.
Visi iepriekšminētie krājumi ir brīvi pieejami tīmeklī. Herders par latviešu dziesmām raksta 1779.gada izdevumā - "Volkslieder" 2. daļā (87.- 92.lpp.),
vienpadsmit latviešu tautasdziesmas divos ciklos "Latviešu dziesmu fragmenti" (Fragmente Lettischer Lieder) un "Pavasara dziesma" (Frühligslied) seko drīz pēc igauņu un lietuviešu dziesmām no 111. līdz 113. lpp.

Izdevējs

Apgāds "Weygand"

Izdevuma veids

Antoloģija

Darba veids

Oriģināldarbs

Komentāra autors

Izdošanas gads/vieta

1778 – 1779, Leipciga