Tie, kas uzdrošinās

Tie, kas uzdrošinās: atmiņu mozaīka.
Mākslinieki: Arta Jaunarāja, Jānis Jaunarājs.
Autora fotogrāfijas.

Anotācija
Aleksandrs Tauriņš grāmatā krāšņi un tēlaini stāsta par savu dzīvi pirmskara Latvijā, par Otrā pasaules kara postu, kas liek izšķirties pamest dzimteni, apokaliptiskajām noskaņām Vācijā bēgļu gaitās un dzīvi svešumā – eksotiskajā Venecuēlā. Dzīves līkloči Aleksandru Tauriņu aizved gan uz dimanta raktuvēm, džungļiem un Andu kalniem, gan lielpilsētu labākajām mākslas galerijām.

Atmiņu mozaīka “"Tie, kas uzdrošinās" ir unikāls atmiņu krājums, kuram piemīt ievērojama literārā un kultūrvēsturiskā vērtība un kas "veltīts visiem, kas, draudīgā svešumā klīstot, nešaubās, bet ar vadmotīvu, ka cilvēks un māksla ir galvenais, dodas savu laimi jeb nelaimi meklēt, brīvi un apņēmīgi ņemot no dzīves visu to, kas citādi tiek liegts".
"Es dziļi pārdzīvoju Otrā pasaules kara radīto postu, kas mani padarīja par trimdinieku, kad, meklējot laimi, ceļā apvāršņi vērās uz visām debess pusēm. Kaut daudz ko savā dzīvē esmu samezglojis un bieži šāvis pāri strīpai, varbūt biju brīvākais cilvēks pasaulē bez neviena, kas elpotu pāri plecam kā pamācītājs, kas ierobežotu šo brīvību. [..] Vētraina un nemiera pilna ir apkārtējā pasaule, viss pārveidojies līdz nepazīstamības robežai, šaubas un nedrošība liek sarauties, es nevaru prātu turēt aiz restēm savā nodabā varu domāt vai nedomāt, vai cilvēka mūžs ir priekšnosacīts no šūpuļa līdz kapa malai, bet gribu slavināt dzīves prieku, mīlēt skaisto, priecāties par vienotības brīžiem ar dabu, lepoties ar ideāliem, turēt brīvību savā apziņā dzīvu."
Aleksandrs Tauriņš

Izdevējs

Jāņa Rozes apgāds (kopš 1997. gada)

Izdevuma veids

Grāmata

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9789984233895

Darba autors

Izdošanas gads/vieta

2012, Rīga