Atmiņas paēnā: Latvijas un Somijas sieviešu prozas krustpunkti XX gadsimtā

Zinātniskās recenzentes: Sandra Meškova, Eva Eglāja-Kristsone; literārā redaktore Ruta Puriņa; angļu teksta redaktore, priekšvārda autore Irina Novikova; vāka un dizaina autore Andra Liepiņa.

Darba pamatā ir promocijas darbs "Autobiogrāfiskuma žanriskās formas Latvijas un Somijas sieviešu prozā 20. gadsimtā", kas 2015. gadā aizstāvēts Latvijas Universitātē.


Publicitātes informācija

Monogrāfija "Atmiņas paēnā: Latvijas un Somijas sieviešu prozas krustpunkti XX gs." uzmanības centrā ir sieviešu literāro tekstu un to formu attīstība no gadsimta sākuma līdz XX un XXI gs. mijai. Latvijas un Somijas vēsturiskā un kultūras attīstība rosina jautājumus par iespējamām līdzvērtības izpausmēm sieviešu autorības, kultūras iesaistīšanas, politiskā dialoga uzturēšanai ar laikmetīgo sabiedrību un par sociālpolitiskās situētības apzināšanos un to miju XX gs. dažādu desmitgažu laikā. Grāmata ir veltīta šo aspektu noskaidrošanai. Aplūkoti Aspazijas, Annas Brigaderes, Annas Sakses, Regīnas Ezeras, Gundegas Repšes, L. Onervas, Marijas Jotuni, Rozas Līksomas, Sisko Istanmeki darbi. 

Pētījums sniedz priekšstatus par sieviešu prozas veidošanas kontekstiem, ietekmēm un attīstības tradīcijām. Teorētiskajā aspektā grāmatā ir apvienotas postkoloniālisma, feministiskās kritikas un transnacionālisma teorijas. Grāmata paredzēta visiem, kam interesē literatūra, kultūras, dzimtes studijas, kā arī postkoloniālisma studijas.

Grāmata ir vairāku gadu ilga pētījuma un zinātniskās sadarbības ar LU DzSC rezultāts, tā ir 2015. gada decembrī aizstāvētās disertācijas "Autobiogrāfiskuma žanriskās formas Latvijas un Somijas sieviešu prozā XX gadsimtā" radošs turpinājums.

Izdevējs

LU Akadēmiskais apgāds

Izdevuma veids

Grāmata

Darba veids

Oriģināldarbs

ISBN

9789934181955

Darba autors

Izdošanas gads/vieta

29.12.2016, Rīga