Uldis Zemzaris

1 bilde

24.02.1928 – 22.06.2022

Uldis Zemzaris (1928–2022) – gleznotājs un rakstnieks. Absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un Latvijas Valsts Mākslas akadēmiju. 1969. gadā debitējis literatūrā ar īsprozas krājumu "Modeļa pieradināšana". Ulda Zemzara darbos tēlota galvenokārt mākslinieku ikdiena un pasaules uztveres īpatnības. Viņa rakstības manierei piemīt viegla ironija un humors. Uldis Zemzaris pazīstams ar daudzajām apcerēm par ievērojamiem latviešu rakstniekiem un māksliniekiem. Viņa portretējumi atrodami grāmatās "Uzgleznot sevi" (1978) un "Mākslinieki dzīves ceļā satiktie" (2017). Uldim Zemzarim bijušas vairākas gleznu personālizstādes kā Latvijā, tā citviet pasaulē, visvairāk – Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Viņa mākslā dominē reālisma principi, glezno galvenokārt portretus, figurālas kompozīcijas, ainavas, marīnas un klusās dabas. Epizodiski strādājis arī abstraktās mākslas stilistikā.

Dzimšanas laiks/vieta

24.02.1928

Miršanas laiks/vieta

22.06.2022

Personiska informācija

Dzimis poligrāfijas un tirdzniecības darbinieka un skolotājas ģimenē. Māsa – dzejniece Dzidra Rinkule-Zemzare.

Profesionālā darbība



Pirmā prozas publikācija

1961: humoreska "Nagla" žurnālā "Padomju Latvijas sieviete" (Nr. 4, 1961).




Proza

1969: stāstu krājums "Modeļa pieradināšana" (Liesma).

1978: stāsti un apceres "Uzgleznot sevi" (Liesma).

1983:  humoreskas un stāsti "
Prieks laipnībā" (Liesma).

1988: stāstu krājums "Paradīze mansardā" (Liesma).

2006: humoresku krājums "Zinātājs, Pūciņa, Ūdentiņš un citi jautri stāsti" (Mansards).

2007: atmiņu stāsti "Tad es biju mellužnieks" (Mansards).

2015: apceres un tēlojumi "Nupat bija rīts" (Vesta LK).

2017: "Mākslinieki dzīves ceļā satiktie: vērojumi un atklāsmes latvju gleznotāju atcerei, kas padomju varas gadus pārlaida dzimtenē" (Vesta LK).




Mākslinieciskā darbība
Gleznu personālizstādes Rīgā (1961, 1964, 1976, 1980, 1988, 1998, 2003), Jūrmalā (1976), Tartu (1965), Maskavā (1974), Sidnejā (1982), Otavā (1984), Kolumbusā (1990), Ņujorkā un Bostonā (abas 1991). Strādājis par ilustratoru Latvijas Valsts izdevniecībā (1955–1957). Veidojis dekorācijas Pētera Pētersona izrādēm Dailes teātrī (1965–1966). Aivars Freimanis par Uldi Zemzari uzņēmis dokumentālo filmu "Cilvēks ieiet varavīksnē" (1962).

Organizatoriskā darbība
1957: kopā ar Leo Kokli izveido Latvijas Mākslinieku savienības Jauno mākslinieku sekciju, kas rīko jauno mākslinieku izstādes.


Darbības novērtējums
1999: kļūst par Kultūrkapitāla mūža stipendiātu.

Citātu galerija



Par Ulda Zemzara īsprozu
"Nav ne mazāko šaubu, ka stāsti "Lidojums", "Dominus Vitae", "Pūciņa", "Posms četrdesmit trīs" u. c. pieder latviešu prozas krietnākajiem paraugiem. Savā labākajā paveidā Zemzaris parādās arī apcerēs par Līviju Endzelīnu, Ģedertu Eliasu, Leo Kokli u. c. Šiem darbiem līdzīgu mūsu literatūrā nav, tie ir novatoriski gan iecerē, gan izpildījumā. Zemzara valodas izjūta ir lokana, viņš prot rīkoties ar jēdzieniem, spēj savdabīgi pārkausēt nodeldētas izteiksmes klišejas. Viņa meklējumi un atradumi neaizmaldās par varītēm gribētas oriģinalitātes ērmībās, bet visnotaļ savērpjas ar latviešu valodas iedabu."

Skujiņš, Zigmunds. Par Uldi Zemzari, gleznotāju un rakstnieku. Zibens locīšana: apceres un sarunas. Rīga: Liesma, 1978.


Par stāstu krājumu "Modeļa pieradināšana" (1969, Liesma)
"Jūtam, ka U. Zemzarim kā stāstniekam patīk īpatnēji, savdabīgi raksturi, gadījumi, trāpīgi teicieni, «cēli pārpratumi». Viņš ir  meklētājs. Vienlīdz glezniecībā un literatūrā, formā un saturā. Par pēdējo runājot, redzams, ka U. Zemzaris nepaliks tikai pie mākslinieku dzīves tēlojuma vien. Jau tagad no tematiski noskaņotā krājuma lec ārā divi stāsti — "Laimes vēlējumi" un "Zinātājs". Pirmajā galvenais varonis ir pensionētais rotaļlietu meistars Bune, otrā — ērmīgs dīvainis — vecais Cikariņš, kurš apsēsts no kaislības visiem stāstīt visu, ko vien zina.  Pēdējais stāsts, manuprāt, tēla psiholoģiskā un reizē ārējā portretējuma spilgtuma ziņā krājumā ir nepārspēts. "Laimes vēlējumi" apliecina U. Zemzara potences arī sižetiskajā stāstā, kaut gan līdz šim dominē psiholoģiskie skicējumi un subjektīvas (labā nozīmē) refleksijas. Katrā ziņā Uldis Zemzaris ir  asredzīgs vērotājs un tēlotājs."
Būmanis, Arnolds. Ne tikai hobijs. Karogs, 01.06.1970.


Par stāstu krājumu "Paradīze Mansardā" (Liesma, 1988)

"Patiesas cilvēcības meklējumi — tā, šķiet, varētu raksturot autora būtiskāko iezīmi. Stāstu krājumā mēs atrodam īpatnēju kontrapunktu ar tepat grāmatā ievietotajām gleznu reprodukcijām, un šie cilvēcības meklējumi mums atklājas vispirms caur pašu mākslinieka (rakstnieka un gleznotāja) skatienu uz dzīvi. Tā ir sadzīve ar tās raupjo un kolorīto faktūru, pavisam ikdienišķas, varbūt pat banālas norises, kuras apgaro, kurām jēgu piešķir  mākslinieka spēja saskatīt tajās mūžsenas pretrunas starp sapni un īstenību. [..] Te ir kaut kas no Kabīrijas smaida slavenajā Fellīni filmā, kaut kas no prieka par pašu esības faktu, kaut kas no tā, ko mēs varētu nosaukt par mīlestību uz dzīvi. Un tad patiešām citas paradīzes kā mansards nemaz nevajag — paradīze ir tepat blakus, un kas par to, ka tā var izraisīt arī ironisku smaidu. Zemzaris smaida bieži. Un tas piepilda viņa stāstus (tāpat kā viņa gleznas) ar īpatnēju siltumu — varbūt arī ar tādu kā distancipret saviem varoņiem par labu tuvībai pašam sev? Krājumā ir daudz nepārprotami auto biogrāfisku momentu, arī personāžs ar tā peripetijām gandrīz vienmēr nāk no mākslas pasaules un mākslinieku aprindām. Māksla šais stāstos ir tāda kā reālās dzīves spogulis, viss tajā ir kā dzīvē, tikai spilgtāk un sulīgāk, arī līksmāk un skaistāk— mākslinieka personības piepildīts."
Kaņepe, Antra. Zemzaris smaida bieži. Karogs, 01.02.1989.

Saiknes

Dzidra Rinkule-Zemzare - Māsa
Marta Grimma - Vīramāte

Izglītība

Darbavieta

1955–1957
Latvijas Valsts izdevniecība
Rīga
Ilustrators.

1965–1966
Dailes teātris
Rīga
Dekorators.

Dalība organizācijās

Apbalvojumi

Ordenis "Goda Zīme"
1971

LPSR Nopelniem bagātais mākslas darbinieks
1974

Triju Zvaigžņu ordenis
Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks ar Ordeņa domes 2003. gada 11. aprīļa lēmumu.
IV šķira
2003

Kultūras ministrijas Atzinības raksts
Kultūras ministrijas Īpašais atzinības raksts piešķirts par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrtelpas bagātināšanā.
Īpašais atzinības raksts
2018