Pēteris Atvars

Lomas: literāts

Pēteris Atvars (1943) – literāts. Dzīvo un strādā Jūrmalā. Beidzis aviācijas skolu un Rīgas Politehnisko institūtu. Strādājis Galējos Ziemeļos konstruktoru birojā, zinātniskās pētniecības institūtā. Ir vairāku izgudrojumu un tehnisko publikāciju autors. 1984. gadā izdots padomju ražošanas romāna atzaram piederošais darbs “Briedums”, par kuru jau 1981. gadā P. Atvars saņēmis Jaunatnes literatūras konkursa Trešo prēmiju. Stāstu "Nepabeigtais lidojums", "Tētis" un "Āmurzīme" autors. Par pēdējiem diviem saņēmis veicināšanas prēmiju žurnāla "Skola un Ģimene" īso stāstu konkursos.

Dzimšanas laiks/vieta

1943
Jūrmala

Profesionālā darbība

Kā žurnālists darbojies izdevumā "Padomju Jaunatne", vēlāk – "Latvijas Jaunatne".
1888: "Krustcelēs" (intervija ar zvejnieku kolhoza "Selga" priekšniecību, "Padomju Jaunatne" Nr. 147).
1990: "Apseglot vēl neiebrauktu zirgu" (par republikas ārējiem ekonomiskiem sakariem, "Latvijas Jaunatne" Nr. 118)

ROMĀNS

1984: "Briedums" (ieguvis prēmiju Jaunatnes literatūras konkursā).

STĀSTS

1985: "Nepabeigtais lidojums" ("Karogs").
1985: "Tētis" (ieguvis prēmiju īso stāstu konkursā).
1988: "Āmurzīme" (ieguvis prēmiju īso stāstu konkursā).

Citātu galerija

PAR ROMĀNU "BRIEDUMS" ("LIESMA", 1984)

"Pētera Atvara darbs "Briedums" jaunatnes literatūras konkursā acīmredzot prēmēts tikai tematikas dēļ [..]. (Šī nav pirmā reize, kad dažādu nozaru darbinieku rīkotos konkursos atzinību izpelnās literāri vāji sacerējumi, patiesībā tā tas notiek ne jau tikai konkursos, arī literārās prēmijas par noteiktas tematikas darbiem nereti tiek piešķirtas, uz māksliniecisko kvalitāti pārāk neskatoties. Ja šāda resoriska pieeja literatūrai ir neglābjama – mūžīga tā ir, un Blaumaņa teiktais nav novecojis –, varbūt tad to arī vajag vēl nepārprotamāk afišēt, lai lasītājam būtu skaidrs, ka darbs tiek cildināts tikai par tematiku un prēmija nepavisam nenozīmē garantiju, ka sastopamies ar mākslinieciskam vērtībām. Citādi iznāk tā, ka konkursi un literārās prēmijas arī veido literatūras akcentu sistēmu (tā tam vajadzētu būt), kaut gan patiesībā šai akcentu (vērtību) sistēmai sistēmas nav vai arī sistēma ir ārpus literatūras esoša.)

Latviešu puiša došanās tālu prom no mājām uz kara lidotāju skolu, profesijas apguve, darbs Tālajos Ziemeļos, avārija, atveseļošanās, konstruktora darbs, vēlēšanās atgriezties lidotāju izmēģinātāju rindās – patiešām, "Briedumā" netrūkst dramatisku kolīziju iespēju, tikai diemžēl autoram trūkst spējas veidot literāru raksturu un savukārt nav nekā cita, kas šo raksturu trūkumu aizsegtu."

Kronta, Ildze. 1984. gada romāni. Literatūra un Māksla, 08.03.1985.

PAR ROMĀNA "BRIEDUMS" TEMATIKU 

"Centrā ir notikumi, nevis cilvēks, literārs tēls, jo autors neprot izveidot dzīva, apjomīga cilvēka tēlu. Tikai pāris dokumentālu ziņojumu par notikumiem Kubā |auj aprēķināt laika norises. Romānā darbības laiks un vieta ir absolūti abstrakti, vispārēji tāpat kā personāžs. Šis ir pirmais darbs latviešu literatūrā, kura centrā miera laika karavīri, cilvēki, kuri mācās mest bumbas, lai citi varētu mierīgi audzēt ziedus. Tā ir šimbrīžam ļoti vajadzīga tematika, un acīmredzot tādēļ arī šis romāns ieguvis prēmiju jaunatnes literatūras konkursā."

Jugāne, Vija. No kritiķa dienasgrāmatas. Oktobris. Literatūra un Māksla, 26.10.1984.

Nodarbes

Darbavieta

Krievija
Strādājis Galējos Ziemeļos konstruktoru birojā, zinātniskās pētniecības institūtā.

Apbalvojumi

Bērnu un jaunatnes literatūras konkurss
Trešā prēmija
1981

Žurnāla "Skola un Ģimene" īso stāstu konkurss
Tētis
Veicināšanas prēmija (100 rubļi)
1985

Žurnāla "Skola un Ģimene" īso stāstu konkurss
Āmurzīme
Veicināšanas prēmija (100 rubļi)
Nominants
1988