Kikōne

1 bilde

1984 – 01.03.2006

Kikōne (īstajā vārdā Edgars Mednis, 1984–2006) – dzejnieks, dramaturgs. Viens no spožākajiem sava laika jaunās paaudzes dzejniekiem. 2019. gadā klajā nākusi Kikōnes dzejas grāmata "Jūs kavējaties".

Dzimšanas laiks/vieta

1984
Rīga

Miršanas laiks/vieta

01.03.2006
Rīga
Aizgājis mūžībā Rīgas Stradiņa slimnīcā no jūras prakses laikā gūtas neārstējamas slimības.

Personiska informācija

Dzimis Aivara Medņa ģimenē kā vidējais dēls.

Citātu galerija

"Kikōne, īstajā vārdā Edgars Mednis, piedzima Rīgā 1984. gadā un nodzīvoja, kā mēdz teikt, ātru un spilgtu mūžu. Cilvēks, kuru pazīstam kā Edgaru Medni, uzauga latgaliešu ģimenē, mācījās Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, ar izcilību pabeidza Rīgas Valsts 1. ģimnāziju un pēc vidusskolas izvēlējās uzsākt jūrnieka karjeru. Cilvēks, kuru pazīstam kā Kikōni vai Kikoniju, turpretī savos 22 dzīves gados iemantoja vietu latviešu literatūrā kā viens no spožākajiem un brīvdomīgākajiem mūsu (tolaik – jaunākās) paaudzes dzejniekiem un dramaturgiem.

Krājumā "Jūs kavējaties" (izdevniecība "Orbīta", 2019) ir iekļauti dzejoļi no gandrīz visiem Kikōnes radošajiem periodiem, sākot ar 2001. un beidzot ar 2006. gadu, atskaitot vienīgi 2001. gadā Jauno Literātu konkursam iesniegtos darbus (tie publicēti žurnāla "Ugunsgalvas" 4. numurā). Dzejoļi sarindoti ne obligāti hronoloģiskā secībā (vietām to nemaz nav iespējams noteikt), toties atbilstoši paša autora kārtotiem krājumiem ("Dubultbulta" un "Mēs esam pārkliegti un noklusēti") un mazākiem cikliem ("10000 lietas", "Dadaisma cikls", "Dzēšu remdi", "Pielūgsme bez fetiša" u. c.). Nav izlaistas arī sērijas latgaliešu un krievu valodā, poētiskie manifesti un gluži eksperimentāli teksti, tostarp viņa pēdējais vēstījums no Stradiņa slimnīcas – teksts, kurš sākas kā privāta vēstule, bet lēnām un, iespējams, apzināti pārtop par kaut ko līdzīgu atvadu poēmai."

Svens Kuzmins

"Viņa rakstītajā – dzejoļos, lugās (divas no tām ir godalgotas Nacionālajā lugu konkursā), scenārijos – nav kompromisu. Ne uzskatos, ne poētikā. Fascinējoša tēlainība, kuru gribas saukt par sirreālu, un jauneklīgs patoss, kurš vienlaikus ir kategorisks sociālo parādību novērtējumā – un vienlaikus ironizē par šo kategoriskumu. Un, visneparastākais – tiešos vārdos nenotverama ideāla klātbūtne, kas šai dzejai piešķir maiguma starojumu. Kikōnes rakstītajā ir kas tāds, kas man liek viņu apskaust. Par poētiskā pirmsākuma nesaduļķotību un dzidrumu. Par elpas plašumu. Par spēju planēt tādās gaisa strāvās, kuras es, uz zemes stāvošais, varu tikai apjaust."

Māris Salējs

Papildu vārdi

Edgars Mednis

Izglītība

Āgenskalna Valsts ģimnāzija
Lavīzes iela 2a, Rīga

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
Raiņa bulvāris 8, Rīga
Ar izcilību pabeidza Rīgas Valsts 1. ģimnāziju.

Apglabāts

07.03.2006