Ilmārs Rumpēters

2 bildes

09.03.1929 – 27.12.2018

Ilmārs Rumpēters (1929–2018) – gleznotājs, grāmatu ilustrators, grafiķis. Dzimis Daugavpilī. Izglītību ieguvis Latvijā, Vācijā, ASV. Beidzis Ņuarkas mākslas skolu kā ilustrators un gleznotājs (1957). Ilustrējis un zīmējis vākus daudzām latviešu grāmatām un žurnāliem, kā arī izgatavojis logo, vāku zīmējumus vairākām latviešu trimdas organizācijām un izdevumiem (ALA, BATUN, PBLA, "Jaunā Gaita", Latviešu Preses biedrība, Books Abroad un citiem). Žurnāla "Jaunās Gaitas" mākslinieciskais redaktors (1965-2000). Kopš 1960. gada piedalījies izstādēs ASV - Ņujorkā, Montklāras muzejā Ņudžersijā, Čikāgā, Klīvlendā, Vašingtonā, Filadelfijā, Redingā, Kanādā un citviet latviešu sarīkojumu ietvaros, arī Rīgā. Izdota grāmata "Ilmārs Rumpēters: zīmējumu albums" (2013). Pazīstams arī kā estrādes dziedonis, ģitārists un fotogrāfs.

Dzimšanas laiks/vieta

09.03.1929
Daugavpils

Miršanas laiks/vieta

27.12.2018
Ņūdžersija

Personiska informācija

Dzimis senatora Augusta Jāņa Rumpētera (1899-1979) un Emmas (dzimusi Lejiņa) ģimenē. Brāļi Visvaldis, Ģirts un Andris.
1934: ar vecākiem pārceļas uz dzīvi Rīgā. Dzīvojis Rīgā Pērses ielā, Rīnūžos un Āgenskalnā netālu no Mārtiņa baznīcas.
Vairākas vasaras pavadījis mātes vecāku lauku īpašumā Alojas pagasta "Nikšās".

Otrā pasaules kara juku laiki ģimeni pārrauj uz pusēm: 1944. gada rudenī ar tēvu dodas bēgļu gaitās uz Vāciju, brālis Visvaldis tolaik iesaukts gaisa izpalīgos; māte ar abiem jaunākajiem brāļiem Ģirtu un Andri palika Latvijā, jo nepaspēj laikus atstāt dzimtas lauku mājas Vidzemē. Atkalredzēšanās ar māti un brāļiem notika tikai 1985. gadā.

1954: salaulājies ar dzejnieci Baiba Bičole.
Otrā sieva Dzintra Rumpētere (dzimusi Lerchs).

Daudzus gadus ASV dzīvoja Ņudžersijā, Cedar Glen West, sauktā par Putnu ciemu Sarkankrūtīšu (Robin) ielā.

Profesionālā darbība

MĀKSLINIEKA DARBĪBA

Paralēli maizes darbam gleznojis, veidojis pasūtinājuma darbus - firmas zīmes un logotipus (kā, piemēram, latviešu organizācijām - Amerikas Latviešu apvienība (ALA), Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) un Latviešu Preses biedrībai (LPB), kultūras un vēstures izdevumam "Jaunā Gaita", "ALA Žurnālam", "Mazputniņš" u. c.), fotografējis, veidojis vākus un ilustrācijas izdevniecības "Grāmatu Draugs" grāmatām (autoru vidū Gunars Saliņš, Baiba Bičole, Jānis Klīdzējs, Arturs Voitkus, Jānis Širmanis un citi); ilustrējis Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonda ābeci "ABC" (par šo saņēmis 1967. gadā Goppera fonda atzinības rakstu) un mācību grāmatas, zīmējis ilustrācijas bērnu žurnālā "Mazputniņš", portretējis latviešu dzejniekus un rakstniekus, tostarp Ilzi Šķipsni, Gunaru Saliņu un citus, literatūrzinātnieku Jāni Bičoli.
Rakstījis arī ceļojumu aprakstus, apskatus par mākslas un dizaina izstādēm, latviešu mākslinieku saietiem, apceres par latviešu māksliniekiem un mākslas dzīvi.

Kopš 1960: regulāri piedalījies latviešu izstādēs; gleznas un darbi vairākas reizes godalgoti. 1965. gadā viņš saņēma Goppera fonda godalgu par ilustrācijām. 1976. gada Latviešu dziesmu svētku izstādē Toronto saņēma izstādes labākās gleznas godalgu.

1962
: zīmējis Kārļa Goppera piemiņas pastmarku; 1968: zīmējis Aspazijas piemiņas marku.

2017. gadā Rīgā galerijā "Istaba" sarīkota izstāde. Par šo izstādi un Ilmāra Rumpētera māksliniecisko rokrakstu https://www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/ilmara-ru..

Citātu galerija

PAR ILMĀRA RUMPĒTERA DARBĪBU

"Ilmāra Rumpētera mākslu var iedalīt trīs posmos. Agrīnajos darbos viņš pievēršas krāsām un abstraktām formām. Vēlāk pāriet uz impresionistiskiem dabas tvērieniem, bet pēdējos gados atkal pievēršas krāsām un abstraktu formu kompozīcijām."

Laiks, 2009, 21. marts.

Kaut savā radošajā darbībā Ilmārs Rumpēters sniedzis neatsveramu ieguldījumu arī kā dizainers, grafiķis un mākslas fotogrāfs – glezniecību viņš arvien uzsver kā sev būtiskāko. Rumpētera abstraktās lielformāta gleznas ir tikpat novatoriskas kā viņa grafiskā dizaina darbi. Viņa glezniecības spēks ir krāsu attiecībās un kompozīcijā. Mākslinieka darbos abstraktie laukumi kalpo vizuāliem un gleznieciskiem mērķiem un vienmēr sevī slēpj arī ko pavisam konkrētu.

"Ilmāra Rumpētera daiļrade sasaucas ar viņa vitālo personību, tamdēļ nav brīnums, ka Rumpēters vienmēr atradies Amerikas latviešu radošās inteliģences vidū, ka 35 gadus bijis Amerikas latviešu kultūras žurnāla "Jaunā gaita" mākslinieciskais redaktors, ka 1978. gadā kopā ar domubiedriem Ņujorkā dibinājis Amerikas latviešu mākslinieku apvienību "Alma”. Rumpēters regulāri piedalījies ne tikai glezniecības, bet arī fotoizstādēs. Viņa darbi visās no jomām, kurās mākslinieks darbojies, ir daudzkārt godalgoti un saņēmuši starptautisku atzinību. Viņa īpašais mantojums ir vairāk kā simts žurnāla “Jaunā gaita” vāku dizaini (aplūkojami mājaslapā – jaunagaita.net). Novatoriski toreiz – pagājušā gadsimta 60.-80. gados, absolūti moderni un aktuāli tie ir arī šodien. Nesen (2015. gadā) “Jaunās Gaitas” žurnālu vāki, no kuriem vairumam autors ir Rumpēters, bija apskatāmi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – žurnāla 60. jubilejai veltītajā ekspozīcijā."

http://epadomi.lv/kulturasvestis/maksla/laikmetiga...

Saiknes

Arvils Rumpēters - Dēls
Baiba Bičole - Bijusī sieva
Jānis Bičolis - Sievastēvs
Rita Laima Bērziņa - Meita

Dzīvesvieta

1929–1934
Daugavpils

1934–1944
Rīga

1944–1950
Vācija

1950–2018
Ņūdžersija

Izglītība

–1959
Ņūdžersija
Beidzis Ņuarkas (Newark) mākslas skolu Ņudžersijā. Savu karjēru viņš izveido reklāmas un iesaiņojuma dizaina jomā Manhatenā.

1945–09.05.1949
Blombergas Latviešu ģimnāzija
Blomberga

Darbavieta

Amerikas Savienotās Valstis
Strādājis par ilustratoru reklāmas firmā.

1950
Petersona
Strādāja papīrfabrikā.

1951
Meiplvuda
Tehniskais zīmētājs inženieru firmā.

1963
Ņujorka
Strādājis par dizaineri reklāmas un iesaiņojumu dizaina jomā.

1965–2000
Žurnāls "Jaunā Gaita"
Mākslinieciskais redaktors.

Dalība organizācijās

Latvijas Dizaineru Savienības biedrs.

Fotomākslinieku apvienības biedrs.

1966
Latviešu preses biedrība

1975
Ņūdžersija
Ir viens no Ņujorkas apkaimes baltiešu mākslinieku savienības (BALTLA) dibinātājiem, apvienības biedrs.

1978
Amerikas Savienotās Valstis
Viens no Amerikas Latviešu mākslinieku apvienības (ALMA) dibinātājiem, apvienības biedrs.

Emigrē

1944
Vācija
Devies bēgļu gaitās uz Vāciju ar tēvu. Dzīvojis Jēnā, Goslārā, Hamelnā un Blombergā.

1950
Amerikas Savienotās Valstis

Dienests

1952–1954
Dienests ASV armijā. Armijas medicīnas korpuss atklāj viņa māksliniecisko talantu: viņam liek veidot instrukciju plakātus un zīmējumus, kas attēlo dažādas karavīru nodarbības kaujas laukā. Kā viņš pats secina, talants viņu paglābis no kaujas lauka.