Arnolds Šīmanis

1 bilde

31.07.1913 – 27.01.1972

Arnolds Šīmanis (1913–1972) – gleznotājs, mākslinieks. Gatavojis dekorācijas Oto Krolla teātrim, svinīgiem aktiem, zīmējis ilustrācijas latviešu grāmatām, apvākus skaņu platēm un gleznojis. Darinājis daudzkrāsainus grāmatu vāku, dekorācijas teātra izrādēm, karnevāliem, gleznoja ar eļļas krāsām: tapa diriģenta Eduarda Ramata, pedagoga Hermana Kreicera, rakstnieka Kārļa Ķezbera, Jāņa Širmaņa, Artura Kaugara, Jāņa Veseļa, publicista Osvalda Akmentiņa portreti, kā arī sienas gleznojumi baznīcām.

Dzimšanas laiks/vieta

31.07.1913
Jelgava

Miršanas laiks/vieta

27.01.1972
Čikāga

Personiska informācija

Dzimis namdara Jura Šīmaņa ģimenē, māte – Natālija Šīmane. Tēvam bija dotības zīmēšanā; no tā arī rodas interese par zīmēšanu. Septiņu gadu vecumā tīfa epidēmijas laikā zaudēja tēvu un bagāto Zemgales māju saimnieka dēlam bija jāsāk ganu gaitas.

Dzīvodams latviešu bēgļu nometnē Neištatē, salaulājās ar Ilze Liepiņu. Meita – gleznotāja Īrisa Šīmane-Blaine, dēls Gundars Šīmanis.

Profesionālā darbība

Gatavojis dekorācijas Oto Krolla teātrim, svinīgiem aktiem, zīmējis ilustrācijas latviešu grāmatām, apvākus skaņu platēm un gleznojis.

Darinājis daudzkrāsainus grāmatu vāku, dekorācijas teātra izrādēm, karnevāliem, gleznoja ar eļļas krāsām: tapa ievērojumu latviešu portreti: diriģenta Eduarda Ramata, pedagoga Hermana Kreicera, rakstnieka Kārļa Ķezbera, Jāņa Širmaņa, Artura Kaugara, Jāņa Veseļa, publicista Osvalda Akmentiņa, kā arī sienas gleznojumi baznīcām.

Sarīkotas sešpadsmit (16) personālizstādes ASV un Kanādā.


1963: Prix de Paris Ziemeļamerikas kontinenta mākslinieku izstādē Parīzē par gleznu "Meža ceļš".
Izstādījies kopā ar LMA korporāciju Dzintarzeme, būdams tās filistrs. Blakus figūrajām kompozīcijām nāk klāt jauns temats – puķes un vēlēšanās attīstīt dabas skatu gleznojumu māku.

Citātu galerija


Saiknes

Ilze Liepiņa - Bijusī sieva

Dalība organizācijās

Daugavas Vanagi

Korporācijas "Dzintarzeme" filistrs.

Darbavieta

Jelgava
Skolotājs Kurlmēmo institūtā; strādāja studiju laikā.

Jelgavas teātris
Jelgava
Palīgs pie dekorāciju darināšanas; strādāja studiju laikā.

Vācija
Zīmēšanas un mākslas vēstures skolotājs Latviešu ģimnāzijās Šlēzvigā, Ekerfjordē un Neištatē.

Čikāga
Strādāja par iekštelpu dekoratoru un pāris gadus mācīja rasēšanu un zīmēšanu Vašburnas tehnikumā Čikāgā.

1942–1943
Rīga
Strādāja Valsts Vērtspapīru spiestuvē.

Izglītība

1930–1942
Latvijas Mākslas akadēmija
Rīga
Ar Jelgavas pilsētas stipendiju uzsācis studijas. Studijas pārtraucis kara dienests. Studējis ar pārtraukumiem. 1942. gadā beidzis gleznotāja Ludolfa Liberta figurālo meistardarbnīcu ar mākslinieka-gleznotāja grādu.

Dienests

1943
Iesaukts Latviešu leģiona 5.divīzijas stabā Sofienvaldē,kur darbojas par kara mākslinieku. Rietumu frontei sabrūkot, ar pulkv. Januma pulku padodas amerikāņu gūstā, vēlāk nonākot Beļģijas Cēdelghemas gūstekņu nometnē.

Apcietinājums

1945–1946
Zedelgema
Gūstekņu nometnē kā bijušais karavīrs.

Dzīvesvieta

1946–1951
Neištate
Darbojas par ģimnāzijas skolotāju latviešu nometnēs un vēlāk ir internāta vadītājs Neištates angļu pārvaldītajā baltiešu ģimnāzijā. Skaistā un mīļā Baltijas jūra vilināt vilina gatavot akvareļus. Tiem pievienojas Bavārijas alpu skati.

1951–1972
Čikāga

Emigrē

1951
Amerikas Savienotās Valstis
Izceļoja uz ASV.