Andis Surgunts

1 bilde
Lomas: dzejnieks

27.11.1984 – 02.10.2018

Andis Surgunts (1984–2018) – dzejnieks. Mācījies Preiļu Valsts ģimnāzijā un Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Kopš 2005. gada Surgunts publicējās literatūrai veltītos izdevumos – žurnālos "Karogs", "Latvju Teksti" un "Domuzīme", laikrakstā "Kultūras Forums", vietnēs Satori.lv un Punctummagazine.lv. Bijis dzejnieka Einara Pelša grāmatas "Mīļākais tētis pasaulē" (2016) redaktors. 2019. gadā izdevniecības "Orbīta" izdotajā krājumā "Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm" apkopota no 2003. līdz 2018. gadam rakstītā dzeja.

Dzimšanas laiks/vieta

27.11.1984
Preiļi

Miršanas laiks/vieta

02.10.2018
Garciems

Citātu galerija



Par Surgunta dzeju
"Ja tobrīd viņa krājums, kuram šajā grāmatā ir saglabāts tā oriģinālais nosaukums un struktūra, tiktu izdots ar atsevišķiem papildinājumiem, tad to varētu uzskatīt par vienu no spilgtākajām debijām kopš Arvja Vigula "Istabas" (..) Daļa no Anda dzejoļiem šķiet sarakstīti, balstoties vārda spējā dzemdināt nākamo vārdu, kas ierodas vai nu kā pārsteidzošs tēla papildinājums, vai kā asprātīga lasītāja gaidu dekonstrukcija. Dzejoļa jēga (ak, nolādētie dzejnieki!) tad skaisti šūpojas kā piedzēries kuģis."

Artis Ostups


(no dzejas meistardarbnīcas laika tekstiem)
***
esmu zivs kura runā ar savu mēmumu kuras asakas ir darītas no izmocītu vergu kauliem kuri pat nekustīgi guļot vēl aizvien satur šo pasauli pagurušo ceļinieku stāvus sienās iemūrēto pēdējos čukstus no pussairušajiem dzīves alku kalpotājiem kuri upurējuši sevi nekad neizjusta miera labā kuri savos sviedros ļāvuši man peldēt uziet tevis nozaudētās zvīņas un saaugt ar tām saaugt ar skaudro mieru

Saiknes

Inga Surgunte - Māsa

Nodarbes

Izglītība

Preiļu Valsts ģimnāzija
Kooperatīva iela 6, Preiļi

Latvijas Universitāte
Raiņa bulvāris 19, Rīga
LU Teoloģijas fakultātē ieguvis bakalaura diplomu Humanitāro zinātņu un reliģijas zinātnē.

Apglabāts

06.10.2018
Preiļu jaunie kapi