Mīla. Benjamiņa

Šī ir Laimas Muktupāvelas (1962.) ceturtā grāmata, kurā viņa iemiesojusies Latvijas pirmās brīvvalsts miljonāres Emīlijas Benjamiņas tēlā. Romāna pamatā ir autores dziļa un pamatīga arhīva dokumentu un citu materiālu izpēte. Tiek atklāta gan Emīlijas intīmā, gan ārēji spožā pasaule ar aizraujošu un atklātu vēstījumu. Emīlija Benjamiņa (1881. – 1941.) bija pirmā latviešu izdevēja sieviete, kura izveidoja populārāko laikrakstu “Jaunākās Ziņas” un pēc tam žurnālu “Atpūta”. Ar savu darbu, neatlaidību, aso prātu, spītību sakrāja miljonus un par savu dzīvi radīja skaistu mītu.

Laima Muktupāvela centusies izjust tā laika gaisotni un izprast notikumus: «Es nerakstīju romānu par Latvijas preses vēsturi, kaut gan būtu varējusi to darīt: romānu var sacerēt par jebko. Taču man bija svarīgi, kā tas būtu varējis notikt, tādēļ meklēju ziņas arhīvā un presē, sākot ar 1901. gadu. Lai radītu patiesu ainu, es pētīju šķietami nenozīmīgas lietas, pat laika ziņas.» Romāns aptver laikposmu no 1901. gada – jauna gadsimta sākuma – līdz 1940. gadam, kad viena paaudze tika būtībā iznīcināta."

Latvijas preses karaliene – tā vēl aizvien ļaužu mēlēs tiek dēvēta Emīlija Benjamiņa. Kāda viņa bija? Kāds bija viņas laiks? Cilvēku, kuri varētu ko pastāstīt no tiešas saskares ar «Atpūtas» un «Jaunāko Ziņu» līdzīpašnieci, praktiski nav palicis. Viņa nav aiz sevis atstājusi ikdienā redzamus pieminekļus: Benjamiņi necēla paši savu pili, bet iekārtojās savulaik Pfābu dzimtas celtajā namā iepretim Vērmanītim, kurš tautā spītīgi turpina nest Benjamiņu vārdu, kaut gan nu jau labu laiku kā pārdots un pārtop viesnīcā. Viss, ko zinām par veiksmīgākajiem sava laika izdevējiem, saglabājies viņu «produktā» – avīzē «Jaunākās Ziņas» un žurnālā «Atpūta».

Visvairāk lasītā grāmata bibliotēkās oriģinālprozas kategorijā 2006.gadā.

Publisher

Apgāds "Daugava"

Type of publication

Book

Type of work

Original work

ISBN

9984741745

Author

Person of reception

Publishing year/ place

2005, Rīga