Valters Ziediņš

1 picture
Roles: publisher

09.04.1917 – 27.03.1989

Valters Ziediņš (1917–1989) – grāmatizdevējs. Beidzis Pļaviņu ģimnāziju, studējis tieslietas Latvijas Universitātē. Kopš 1948. gada dzīvoja Toronto, kur izveidoja savu latviešu grāmatu spiestuvi, apgādu "Druva" un latviešu grāmatnīcu. Izdevis Zentas Mauriņas, Jāņa Veseļa, Konstantīna Raudives un Ingridas Vīksnas oriģināldarbus; 1954. gadā Hieronīma Tichovska redakcijā "Latviešu literatūras gada grāmatu".

Birth time/place

09.04.1917
Pļaviņas

Place/time of death

27.03.1989
Toronto

Personal information

Dzimis Pētera Ziediņa (1886–1968), spiestuves līdzīpašnieka, laikraksta "Pļaviņu Ziņas" redaktora un laikraksta "Jēkabpils Vēstneša" līdzstrādnieka ģimenē, tādēļ rakstītais vārds bijis tuvs jau no bērnības.
Māte Berta Ziediņa (1893–1974); māsa Dr. Skaidrīte Grīnupe (dzimusi Ziediņa) dzīvoja Degerforsā,
Zviedrijā, māsa Ilga Pilo (dzimusi Ziediņa) dzīvoja Toronto. Abi Valtera Ziediņa vecāki arī devās bēgļu gaitās un vēlāk izceļoja uz Kanādu, dzīvoja Toronto.

Bērnību un jaunību pavadījis Daugavas krastos un aktīvi darbojies 120. skautu vienībā.

1944: apprecējās ar Inesi Alksni, vēlāk Toronto labi pazīstamu zobārsti Inesi Ziediņu.
1945: kā latviešu leģionārs nonāca Vācijā.
1948: kopā ar sievu Inesi kā mājkalpotāji ieceļoja Kanādā.

Dēls – Miķelis Ziediņš, meita – juriste Kristīna Ziediņa-Novaka.
Valtera Ziediņa grāmatnīca atradās 92 Morse Str., Toronto. Ontario, Canada; tā vairākkārt ziedoja grāmatas latviešu skolas un Toronto latviešu biedrības vajadzībām.

Studiju laikā Getingenā aizsākās interese par grāmatām, tur atvēra pirmo latviešu grāmatu galdu.
Savukārt Toronto sākas Valtera Ziediņa raženais dzīves posms sabiedriskajā darbā un grāmatniecība, kaut pirmie gadi paiet strādājot fizisku darbu alus darītavā, kamēr dzīves biedre Inese pabeidz studijas zobārstniecībā.

Professional activity

1951: Toronto iekārtoja savu pirmo latviešu spiestuvi "Daina Press", kur kādu laiku iespieda arī laikrakstā "Latvija Amerikā" un Viktora Upeslāča un Kriša Sidara rediģēto otru Toronto laikrakstu "Jaunais Apskats".
1951: kopā ar Robertu Plūmi nodibināja grāmatu apgādu "Druva".
1955: dibināja savu uzņēmumu "Greenwood Printers", kas iespieda drukas darbus kanādiešu un pašu vajadzībām un laiku palaikam izdod augstvērtīgas luksa apdares grāmatas.

Latviešu trimdas periodikā, laikrakstā "Latvija Amerikā" publicēti Valtera Ziediņa dzejoļi.

Quotes

Par Valtera Ziediņa grāmatizdevēja darbību"1948. gadā nodibinātajai Latviešu biedrībai Valters Ziediņš ir pirmais priekšnieks, viņš piedalās Andreja draudzes dibināšanā, atbalsta latviešu skautus un gaidas, aktīvi darbojas Latviešu preses biedrības Toronto kopā, vada grāmatu galdu un piedalās kā savas korporācijas, tā citu organizāciju dzīvē. Kopā ar dažiem domu biedriem V. Ziediņš 1951. gadā iekārto pirmo latviešu spiestuvi "Daina Press", bet 1955. gadā nodibina pats savu uzņēmumu – "Greenwood Printers", kas latviešu sabiedrībā labi pazīstams ar saviem ļoti gaumīgi izstrādātajiem iespieddarbiem un jo sevišķi ar rūpīgi izdotām grāmatām, izcili skaistā grafiska apdarē, tā turpinot Latvijas brīvvalsts laikā sāktās grāmatrūpnieku tradicijas. Pirmā grāmata, ko izdod toreiz t. s. apgāds "Druva", ir Zentas Mauriņas esejas "Uguns gari", kam seko gara rinda prozas un dzejas darbu, kurus Valters Ziediņš cenšas izveidot ar sevišķu rūpību. Šeit viņš pierāda savu lielo mīlestību uz grāmatu, pūlēdamies autoru rakstītajiem vārdiem dot iespējami pilnīgu, aistētiski tuvāko ārējo papildinājumu. Liekas, ka arī šī iemesla dēļ viņa izdevniecību īpaši uzmeklē dzejnieces, kurām viņš izdevis virkni dzejoļu krājumu sējumos, kurus prieks ne tikai lasīt, bet arī turēt rokās un atvērt ka skaisti darinātus mākslas darbus. Pateicīgo dzejnieču rindā lai minam kaut vai tikai šādus vārdus: Indra Gubiņa, Aina Kraujiete, Maija Meirāne, Velta Toma, Ingrida Vīksna, Aina Zemdega, un vēl daudzus citus autorus, kas uzticējušies Valtera Ziediņa apgādam, īpaši mīlēdams mistiskos austrumnieku autorus, Valters Ziediņš grezni ilutrētos izdevumos laidis klajā Kalibi Gibrāna, Omāra Heijama, Rabindranata Tagores darbu tulkojumus ar esejā par šiem dzejniekiem, izcilu latviešu mākslinieku ilustrētus."
Vīksna, Ingrīda. Grāmatnieks Valters Ziediņš mūžībā. Brīvā Latvija, 1989, 24. apr.

Affinities

Occupations

Education

Pļaviņu vidusskola
Pļaviņas
Tolaik - Pļaviņu ģimnāzija.

University of Latvia
Raiņa bulvāris 19, Rīga
Studējis Tieslietu fakultātē.

Georga Augusta Getingenes Universitāte
Getingene
Turpināja tieslietu studijas.

Working place

Rīga
Neilgu laiku strādāja Muitas departamentā.

1949
Toronto
Strādāja O'Keefe alus darītavā.

1949
Toronto
Izveidoja Toronto pirmo latviešu grāmatveikalu.

Service

Latvian Legion
Iesaukts kā artilērijas virsnieks un piedalās cīņās. Pēc kara nonāca Vācijā un dzīvoja Giftenē.

1938–1940
Latvian Army
1940. gadā dienestu beidza ar rezerves leitnanta dienesta pakāpi.

Participation in organisations

Fraternitas Lettica

Latviešu preses biedrība
Toronto
Darbojās Latviešu preses biedrības Kanādas kopā.

Daugavas Vanagi

Residence

1949
Toronto
Kopš 1949. gada dzīvoja Toronto.

Travelled

1987
Ķīna
Devās 70. dzimšanas ceļojumā kopā ar sievu.