Valda Čakare

2 pictures

Valda Čakare (1953) – literatūras un teātra zinātniece, pedagoģe. No 1983. līdz 1997. gadam lasījusi lekcijas Latvijas Universitātē. Kopš 1998. gada ir profesore Latvijas Kultūras akadēmijā. Publicējusi recenzijas un rakstus par Latvijas teātra norisēm tādos kultūras medijos kā portālā "Kroders", interneta žurnālā "Satori" un žurnālā "Teātra Vēstnesis", kā arī zinātniskajos rakstu krājumos. Viena no autorēm kolektīvajam pētījumam "20. gadsimta teātra režija pasaulē un Latvijā" (Jumava, 2002). Regulāri piedalās nacionāla un starptautiska līmeņa konferencēs un projektos. Vairākkārtīgi darbojusies gadskārtējās Latvijas teātru balvu pasniegšanas ceremonijas “Spēlmaņu nakts” ekspertu komisijā. 2023. gadā saņēmusi Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā.

Birth time/place

12.02.1953
Rīga

Professional activity

Pirmā publikācija

1973: recenzija "Kā es tagad vēl dzīvošu un kāpēc?" par Gunāra Priedes lugu "Zilā" laikrakstā "Padomju Jaunatne".

Grāmatas 

2002: līdzautore grāmatai "20. gadsimta teātra režija pasaulē un Latvijā" (Jumava).

2018: līdzautore grāmatai "100 izcili Latvijas aktieri" (LU Akadēmiskais apgāds).

Quotes

Par Valdas Čakares profesionālo darbību

"Savrupa no jebkādām teātra profesionālās vides kaislībām un noskaņojumiem, viņa savas recenzijas padara par elegantu vienotas formas un satura paraugu. Valda Čakare savos tekstos ar baudu brīvi "sērfo" pa ironijas, sarkasma, melnā humora, paradoksa un absurda mestajiem "viļņiem", sagādājot baudu lasītājam. Viņai piemīt retā spēja būt asai un nesaudzīgai, reizē saglabājot delikātumu un zināmu aristokrātisku distanci."

Gada balvai kritikā nominēti Valda Čakare, Santa Hirša un Ivars Šteinbergs. Satori, 2020. gada 21. decembrī.

"Valda Čakare ir teātra kritikas "Mona Liza". Piekļūstot ļoti tuvu izrādei, Valda Čakare sevi patur noslēpuma un privātuma zonā. Delikātuma un inteliģences aizsegā var atļauties būt gan sarkastiska, gan ironiska, gan arī pašironiska. Valdas Čakares fundamentālās profesionālās zināšanas un vērīgā acs apvienojumā ar rotaļīgu vieglumu rada pārliecinoši elegantu rakstības stilu. Viņas recenzijas ir aizraujošs intelektuāls piedzīvojums, kuras jo pievilcīgākas padara fakts, ka Valdai Čakarei nav svarīgi uztiept savu patiesību kā pēdējo vārdu. Cilvēks, kurš zina un spēlējas, pasaka savu vērtējumu, dara to nepārprotami un atstāj mūs līdz nākamajai reizei" - sacīts žūrijas pamatojumā, piešķirot Valdai Čakarei Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā (2023).

Affinities

Oto Čakars - Father
Silvija Radzobe - Friend

Education

–1993
University of Wisconsin-Madison
Medisona
Studijas turpinājusi Medisonas Universitātē, ieguvusi Fulbraita stipendiju.

–1989
Pēterburgas Universitāte
Sanktpēterburga
Sanktpēterburgas Universitātē ieguvusi doktora grādu, aizstāvot disertāciju “Paradokss H. Pintera, N. F. Simpsona un B. Biena dramaturģijā”.

1960–1971
Rīgas 49. vidusskola
Krišjāņa Valdemāra iela 65, Rīga

1971–1976
Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitāte (1958–1990)
Visvalža iela 4a, Rīga
Studējusi Svešvalodu fakultātes Angļu valodas un literatūras nodaļā.

1979–1983
Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Andreja Upīša Valodas un literatūras institūts
Latvijas Zinātņu akadēmija
Studējusi neklātienes aspirantūrā.

Participation in organisations

Working place

1983–1998
University of Latvia
Visvalža iela 4a, Rīga
Strādājusi par latviešu literatūras vēstures docētāju Latvijas Universitātes Latviešu literatūras katedrā. Lasījusi arī speckursu par modernās mākslas parādībām, teātra un mākslas jaunākajām pētīšanas metodēm, postmodernismu.

1998
Latvian Academy of Culture
Ludzas iela 24, Rīga
Profesore.

Awards

Normunda Naumaņa Gada balva mākslas kritikā
Par publikācijām 2020. gadā
Nominee
2021

Normunda Naumaņa Gada balva mākslas kritikā
Par publikācijām 2022. gadā
2023