Madara Gruntmane

2 pictures
Roles: poet

Madara Gruntmane (1981) – latviešu dzejniece, dzimusi Liepājā. Mācījusies Liepājas Emīla Melngaiļa mūzikas vidusskolā, absolvējusi Baltijas Starptautisko akadēmiju. Madara Gruntmane kopš 2010. gada vada radošo apvienību "I Did It", kas producējusi virkni Latvijā zināmu kultūras projektu. Dzejā debitējusi 2015. gadā ar krājumu "Narkozes" (angļu tulkojums iznācis 2018. gadā, 2015. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas lasītāju simpātijas balvu). Otrais dzejas krājums "Dzērājmeitiņa" publicēts 2018. gadā, bet trešais krājums "Aizmīlestība" – 2022. gadā. Dzejniece saņēmusi Aiovas Universitātes Starptautiskās Rasktniecības programmas Goda stipendiju (Honorary Writing Fellow at Iowa University’s International Writing Program (US)). Gruntmane savus apjoma ziņā nelielos dzejoļus vienmēr balsta personīgajā pieredzē. Tie ir psiholoģiski precīzi darbi, kas ornamentālas izteiksmes vietā izvēlas tiešu un nesaudzīgu vēstījumu. 2018. gadā Madara Gruntmane piedalījās Londonas grāmatu tirgū.

Birth time/place

14.09.1981
Liepāja

Professional activity

Pirmā publikācija

2015: dzejoļu kopa "Pa kreisi veči kā vērši" žurnālā "Latvju Teksti" (Nr. 3).

Dzeja

2015: "Narkozes" ("Neputns").
2018: "Dzērājmeitiņa" ("Neputns").
2022: "Aizmīlestība" ("Neputns").

Literāro darbu tulkojumi citās valodās

2018: Velsā iznācis dzejoļu krājuma "Narkozes" tulkojums.

Quotes

Par dzejoļu krājumu "Narkozes" (Neputns, 2015)

"Nešaubos, ka krājums jau atradis lasītājus, kas spējuši novērtēt tā tiešumu un necenšanos visu izskaistināt par katru cenu, kā arī nedaudz pusaudzisko, tomēr godīgo niknumu. Savukārt kādam citam tas varētu kļūt par auglīgu avotu pārdomām par robežām starp atklātību un ekshibicionismu, apzinātu atteikšanos no tēlainības un tās līdzekļu nepārvaldīšanu, māksliniecisko brīvību un vulgaritāti, jo grāmata pārmaiņus nonāk gan vienā, gan otrā šo robežu pusē."

Viguls, Arvis. Mīlestības nav. Satori, 15.03.2016

Par dzejoļu krājumu "Dzērājmeitiņa" (Neputns, 2018)

"Līdzās M. Gruntmanes iecienītajiem motīviem – ķermenis, mīlestība, attiecības, ikdiena – šeit manāma klātbūtne arī tādām tēmām kā ceļošana, kolektīvā pagātne un ģimene, kas daudzviet ļāvis veiksmīgi dažādot tēlainību un sižetiskās variācijas. Tomēr būtiskākā atšķirība, salīdzinot ar "Narkozēm", šķiet koncepcija, proti, mēģinājums veidot jauno krājumu kā iedomātu sarunu starp divām neviennozīmīgi izolētām balsīm (lai gan viena no tām, domājams, identificējama kā Dzērājmeitiņa)."

Šteinbergs, Ivars. Nefeikot. Punctum, 17.07.2018

Occupations

Additional names

Madara Gruntmane-Dujana

Working place

2010
I Did It
Direktore.

Awards

Annual Latvian Literary Award
Spilgtākā debija
Nominee
2016