Alma Saltupe

1 picture
Roles: poet

27.02.1894 – 1967

Alma Saltupe (īstajā vārdā Alma Alvīna Mača, 1894 – 1967) – dzejniece. Pēc nelaimes gadījuma pusaudzes gados pašmācības ceļā apguvusi ģimnāzijas kursu un grāmatvedības pamatus. Pēc tam strādājusi dažādās valsts iestādēs. Piedalījusies Jonatāna biedrības teātra un "Apollo" teātra izrādēs. 20. gadsimta 20. gados bijusi pazīstama ar Raini, Aspaziju un Jāni Ziemeļnieku. Nodarbojusies ar retušu, skulptūru. Biedrības "Zaļā Vārna" biedre. Dzejoļus ar Almas Saltupes vārdu publicējusi izdevumos "Zaļā Vārna" un "Dzelzceļnieks". Dzejoļu kopa "Sadegšana" ievietota gadagrāmatā "Varavīksne" (1973).

Birth time/place

27.02.1894
Vecpiebalga

Place/time of death

1967

Personal information

Dzimusi kalpu ģimenē. Bērnībā nokļuvusi Rīgā. Pēc nelaimes gadījuma pusaudzes gados (smagi apdegusi) pašmācības ceļā apguvusi ģimnāzijas kursu un grāmatvedības pamatus. Pēc tam strādājusi dažādās valsts iestādēs: visilgāk Dzelzceļu virsvaldē Centrālās statistikas nodaļā.

Professional activity

LITERĀRĀ DARBĪBA

Dzejoļus ar Almas Saltupes vārdu publicējusi izdevumos "Zaļā Vārna" un "Dzelzceļnieks".

1973: dzejoļu kopa "Sadegšana" ievietota gadagrāmatā "Varavīksne", publikāciju sagatavojusi un ievadu sarakstījusi Saulcerīte Viese.

Quotes

PAR ALMU SALTUPI

"Tie, kas interesējas par Raini, droši vien būs ievērojuši daudzkārt publicētu uzņēmumu — dzejnieku miglainā dienā pie Lugānas ezera. Šis uzņēmums, tāpat kā daudzi citi 30. gados "Atpūtā" publicētie Raiņa fotoattēli, reproducēti no ļoti sliktiem oriģināliem. Retušēšanu izdarījusi toreizējā Dzelzceļu virsvaldes Centrālās statistikas nodaļas darbiniece Alma Mača.
Tie, kas apmeklējuši Eduarda Veidenbauma muzeju "Kalāčos", savukārt būs redzējuši skulptūru — sievietes galvu ar ilgu pilnām acīm. Skulptūra saucas — "Kā gulbji balti padebeši iet", un tās autore — atkal Alma Mača.
Bet, pāršķirstot "Zaļās Vārnas" izdevumus, "Dzelzceļnieku", "Valsts Darbinieku", sastopam diezgan daudzus klusas noskaņas, sirsnīgus un vienkāršus dzejoļus, kas parakstīti ar Annas Saltupes vārdu. Arī tā — Alma Mača. Jāņa Ziemeļnieka, Aleksandra Čaka, Raiņa un Aspazijas paziņa. Klusa, neievērota, ar apbrīnojami atsaucīgu sirdi citu ciešanām un apbrīnojamu mīlestību pret dzeju, uzmanību pret mākslinieka darbu."

Viese, Saulcerīte. Alma Saltupe. Varavīksne. Rīga: Liesma, 1973, 79. lpp.

Occupations

Name at birth

Alma Alvīne Mača

Education

Pašmācības ceļā apguvusi ģimnāzijas kursu un grāmatvedības pamatus.

Working place

Rīga
Dzelzceļu virsvalde. Centrālās statistikas nodaļa.

Participation in organisations

Buried

Rīgas Pirmie Meža kapi